منتدى الأرانب للجميع
أصنع علفتك بنفسك 343215

أهلا وسهلا بك زائرنا الكريم ، في منتديات الأرانب للجميع .
المرجو منك أن تقوم بتسجـيل الدخول لتقوم بالمشاركة معنا. إن لم يكن لـديك حساب بعـد ، نتشرف بدعوتك لإنشائه بالتسجيل لديـنا . سنكون سعـداء جدا بانضمامك الي اسرة المنتدى . مع تحيات الإدارة

أصنع علفتك بنفسك Rabbit10


منتدى الأرانب للجميع
أصنع علفتك بنفسك 343215

أهلا وسهلا بك زائرنا الكريم ، في منتديات الأرانب للجميع .
المرجو منك أن تقوم بتسجـيل الدخول لتقوم بالمشاركة معنا. إن لم يكن لـديك حساب بعـد ، نتشرف بدعوتك لإنشائه بالتسجيل لديـنا . سنكون سعـداء جدا بانضمامك الي اسرة المنتدى . مع تحيات الإدارة

أصنع علفتك بنفسك Rabbit10

منتدى الأرانب للجميع
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

منتدى الأرانب للجميع دخول

أول منتدى عربى رائد في مجال تربية الأرانب ومستلزماتها ... يضم صفوة خبراء المجال ويعتبر الوجهة الأولى لمربي الأرانب فى العالم العربي ، حيث يساعد أصحاب الأرانب والحيوانات بأمورتربيتها ورعايتها وكيفية التعامل معها ، تجد به أيضا كل ما يهمك عن الزراعة وتربية


أصنع علفتك بنفسك

power_settings_newقم بتسجيل الدخول للرد

24062014
أصنع علفتك بنفسك

بسم الله الذى يحكم بين عباده
وهو العزيز العليم


اصنع علفتك بنفسك ـ طريقه تصنيع العلف
وردتنى كثير من الأسئله من الزملاء من يسأل عن تركيبه علف ومن يسأل عن خلطه يصنعها يدويا
بدون ديباجه قد تطول أوتقصر أود الدخول فى الموضوع بشكل مباشر
كل الأسئله التى وردتنى على غرار
ـ عايز تركيبه علف يدويه
ـ ازاى اقدر اعمل علف
ـ عايز اعمل خلطه عندى فى البيت وأأكلها للأرانب
يعنى كل واحد عايز التركيبه او الخلطه
انا بقى هاكتب لك اللى احسن من التركيبه
وهو ازاى تقدر تحسبها وتحدد العناصر اللى انت محتاجها بنفسك
سبق قبل كده اتكلمت فى موضوع مطول عن العلف
هاتحتاج ترجعله للوصول الى الجداول التى بها تحليل عناصر العلف

[ندعوك للتسجيل في المنتدى أو التعريف بنفسك لمعاينة هذا الرابط]
بس لازم ارجع اذكر هايفضل العلف المصبع (المكبوس ) هو الافضل للتربيه
وفى نهايه الموضوع سنوضح الفارق بين قيمه الخلطات وقيمه العلف المكبوس
ندخل فى الموضوع
سيتم الشرح على مثال تطبيقى لتركيبه علف
(وهى تركيبه افتراضيه ليست حقيقيه ولا تصلح لتغذيه الأرانب)
300 كيلوا دريس حجازى
250 كيلوا كسب فول صويا
250 ذره صفراء
50 شعير
150 رده خشنه
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1000 كيلوا
لو سالت واحد وأعطاك هذه التركيبه ازاى تعرف انه بيعطيك تركيبه سليمه ؟
علشان تعرف يبقى لازم تعرف طريقه حساب العناصر الموجوده فى التركيبه
يعنى مثلا
لحساب نسبه البروتين الموجوده فى التركيبه
يتم عن طريق اتباع الخطوات التاليه
أولا / يتم ضرب وزن كل عنصر من التركيبه × نسبه البروتين الخاصه بالعنصر
مثال ( 300 كيلوا دريس × 18 = 5400 )
ثانيا / يتم حساب كل عنصر من عناصر التركيبه بنفس الطريقه المحسوب بها الدريس كالآتى
250 صويا × 44 = 11000
250 ذره صفراء × 7.7 = 1925
50 شعير × 9.6 = 480
150 رده خشنه × 15 = 2250
ثالثا / بعد ان تم ضرب كل عنصر × نسبه البروتين المتواجد هبه
يتم جمع كل النواتج التى تم الحصول عليها
5400
+11000
+1925
+480
+2250
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
المجموع / 21055
رابعا / آخر خطوة
يتم قسمه مجموع نواتج عمليه الضرب (21055) ÷ اجمالى وزن عناصر التركيبه (1000) ليكون الناتج هو نسبه البروتين الموجوده فى التركيبه المطروحه
21055 ÷ 1000 = 21.055 % بروتين هي قيمه البروتين الموجوده فى التركيبه المذكوره بالأعلى
وبنفس الطريقه يتم حساب كل عناصر العلف
(كالسيوم ـ طاقه ـ ليسين ـ ألياف ـ ................)
اتمنى تكون الحسبه واضحه وأن أكون قد وفقت فى الشرح
قد يطرأ فى ذهن أحدكم سؤال
هى التركيبه لازم تكون 1000 كيلوا طن علشان اقدر احسبها ؟
لأ طبعا ـ حضرتك اعمل التركيبه اللى تعجبك أيا كان وزنها حتى ولو 50 كيلوا بس
وامشى على نفس الخطوات المشروحه وبعد ما توصل للمجموع النهائى اقسمه على وزن علفتك (التركيبه اللى انت عملتها)
كده انت بتقول لنفسك
كده بقت سهله ولا اشترى علف ولا اكلف نفسى أنا اروح للعلاف واجمع العناصر اللى انا عايزها واخلطها وأأكلها للأرانب

اسمحلى اقولك انها فكره غير مجديه بكل الصور وعلى كل النواحى
لأكثر من سبب
الأول / الأسعار
عند تصنيع العلف يتم حساب اسعار الخامات على جملتها وهذا اقل من سعر الخامات فى محلات العلافه مثل الذره فى المصنع 2.18 جنيه عند العلاف بـ 2.5 جنيه
وهكذا بالنسبه لباقى الخامات ده غير انك مش هتلاقى كل الخامات دايما
الثانى / القيمه الغذائيه المستفاده من العلف المكبوس
افترض ان امامك الآن كيلوا رده وده حجمه هايكون كبير اما لو تم كبس نفس الكيلوا وضغطه فى شكل اصابع علف حجمه هايبقى اقل طبعا
هو نفسه الكيلوا لم ينقص وزنه ولكن اللى تغير فيه شكله فقط
على افتراض ان الأرنب هياكل ملئ معدته وقتها اكبر استفاده هاتكون على قدر الكميه اللى أكلها لحد ما يملأ معدته
يعنى بالتأكيد هايستفيد غذائيا من الرده المضغوطه او المكبوسه أكثر بكثير من الرده الغير مضغوطه
ثالثا / أكل نيئ أم أكل مطبوخ أيهم اسهل فى الهضم؟
ما يفعله الكبس فى المواد المخلوطه
بعد مرور الخامات داخل المكبس وفى درجه حراره 80 مئويه تقريبا
يخرج من المكبس عباره عن أكل ( مطبوخ ) بدون اى مبالغه فى الكلمه
والتركيبه او الخلطه وهى على هذه الحاله يكون هضمها بالنسبه للأرانب
اسهل بكثير من تقديمها على ما هى عليه
حفظكم الله
وأى استفسار تحت أمر الجميع إن شاء الله

تعاليق

احمد صابر
اولا شكرا على المعلومة القيمة بس ممكن تقولنا على نسب الفقد فى المكونات اثناء الكبس وكيفية تعويضها
محمد-حسن
جزاك الله خيرا
عبدالسلام عزت
جزاك الله خيرا استاذ محمد
بلال
بارك الله فيك
محمد طويله
احمد صابر كتب:
اولا شكرا على المعلومة القيمة بس ممكن تقولنا على نسب الفقد فى المكونات اثناء الكبس وكيفية تعويضها


نسبه الفقد فى العناصر من 0.3 ـ 0.5 % بيتحكم فيها مدى تجانس التركيبه مع بعضها وكميه بخار الغلايه وردجه حراره المكبس
اما عن التعويض
إما انك تحدد علفتك بزياده 0.5 % عن احتياجك الفعلى
يعنى لو محتاج علفه بروتينها 18 % جهز تركيبتك على بروتين 18.5 %
وده أمر مكلف (وإن كانت التكلفه ليست ضخمه) وغير مضمون
أو انك تستعمل بعض الإضافات على العلف تقود بتعويض هذا النقص
وتحسين كفاءه عناصر العلف


عدل سابقا من قبل محمد طويله في الجمعة يوليو 04, 2014 1:57 pm عدل 1 مرات
محمد طويله
شكرا لكم إخوانى
أ/محمد حسن
أ/عبد السلام عزت
م/بلال
احمد صابر
محمد طويله كتب:
احمد صابر كتب:
اولا شكرا على المعلومة القيمة بس ممكن تقولنا على نسب الفقد فى المكونات اثناء الكبس وكيفية تعويضها


نسبه الفقد فى العناصر من 0.3 ـ 0.5 % بيتحكم فيها مدى تجانس التركيبه مع بعضها وكميه بخار الغلايه وردجه حراره المكبس
اما عن التعويض
إما انك تحدد علفتك بزياده 0.5 % عن احتياجك الفعلى
يعنى لو محتاج علفه بروتينها 18 % جهز تركيبتك على بروتين 18.5 %
وده أمر مكلف (وإن كانت التكلفه ليست ضخمه) وغير مضمون
أو انك تستعمل بعض الإضافات على العلف تقود بتعويض هذا النقص
وتحسين كفاءه عناصر العلف

ممكن بعد اذنك طبعا اية هى الاضافات اللى بتعوض النقص دة
محمد طويله
أعتذر منك
تركيبتى الخاصه
واضافاتى الخاصه على العلف ليست محل نقاش
احمد صابر
احترم رايك بس دة كان مجرد فضول منى لا اكثر
shehata2020
مجهود رائع أستاذ محمد
محمد طويله
شكرا لكم
أ/احمد صابر

شكرا لك
د/ محمد شحاته
و انت ليه مختفى وحرمتنا من وجودك معانا بقالك فتره كبيره
بلال
الدكتور شحاته
حمد لله على السلامه
وحشتنا بجد والله
عمادعطا
جزاك الله خيرا استاذ/محمد اما تركيبتك الخاصه ممكن نأخذها من هاشم
محمد طويله
عمادعطا كتب:
جزاك الله خيرا استاذ/محمد اما تركيبتك الخاصه ممكن نأخذها من هاشم


هههههههه
تحت أمرك يا أ/عماد
birooooo
شكرا على الموضوع
فضيل
موضوع رائع ومفصل ولكن هل علف الارانب يحتوي على مواد حافظة وكيميائيات او انو علف مكبوس فقط
power_settings_newقم بتسجيل الدخول للرد
remove_circleمواضيع مماثلة
privacy_tip صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى